Hittantábor 2018.

,,A kő, amelyet az építők elvetettek, szegletkővé lett.”
(Zsoltár 118,22)

 

2018-ban a hittantábor Július 9-től 13-ig került megrendezésre. A ménfői templom alapkövét 70 évvel ezelőtt, 1948. május 3-án tették le. A tábor jelmondata már sejteti, hogy e héten a ménfői templom törtével ismerkedtek meg a résztvevők.

A tábor képei megtekinthetőek a galériában!

Hétfőn közel hatvan gyermek érkezett a MénKöHázba. A hét első feladata az volt, hogy a tábor résztvevői megkeressék a regisztrál-lak asztalát, ahol leadhatták a skatulyákat. Na de mire kellettek ezek? Nagy munka várt megalakult építkezési vállalkozásokra, hiszen a gyűjtött „téglákból” öt nap alatt templomot kellett építeni. Annak érdekében, hogy a terveket még aznap elkészíthessék a csoportok segítségül hívtuk a Zalka házaspárt, akik gyermekként jelen voltak hetven évvel ezelőtt a ménfői templom építésekor. Délután pedig közös éneklésre és kézműveskedésre került sor.

 

Másnap reggel, miután mindenki magára öltötte a tábori pólót szaporán szedtük lábainkat, hogy nehogy lekéssük a „vasúton futó piroskát”. Pápára érkezve első dolga az volt a Bábel bt.-nek, a Felfalaz-lak kft.-nek, a Tutitemplom kft.-nek és a Pap-lak kft.-nek, hogy összegyűjtsék a templomok építéséhez a legfontosabb aláírásokat. Délután visszautaztunk az időben és megtekintettük az Esterházy-kastélyt, ahol maga a gróf házaspár fogadott bennünket. Végül mielőtt haza indultunk volna a Szent István templomba látogattunk.
A harmadik napon esős reggelre ébredtünk. Azonban ez nem akadályozta meg a kivitelező csapatokat a templomépítésben. Miután megvásárolták a szükséges alapanyagokat, megkezdődtek a munkálatok. Szinte már mind a négy templom fala felépült. Sőt, volt ahol már a padok is elkészültek. Józsa Tamás Ménfőcsanakról tartott nekünk bemutatót, majd megkezdtük a vetélkedőket.

Csütörtökön reggel megérkezett a városnéző vonat, ami egészen Győr belvárosáig vitt minket. Kaposi Gábor plébános Révfaluban, a Szentháromság templomban szentmisét mutatott be.  Prédikációjában kifejtette, hogy mindenkiben két farkas lakozik. Egy jó és egy rossz. Az, hogy ki melyiket eteti, az csak a saját döntésétől függ. Megtekintettük a győri Nagyboldogasszony bazilikát, valamint felmentünk a Püspökvár tetejére. De ezen a napon nem ez volt az egyetlen hely, ahonnan megnézhettük felülről a város látképét, hiszen a városháza tornyáról is letekintettünk.

A tábor utolsó napját Ménfőn töltöttük. Mind a négy templom festése elkészült, a helyükre kerültek stációk, az orgona, a főoltár és az oltárkép. Ebéd után számháborút játszottunk, ami hittanosaink kedvence. Rövid énekpróba után Dr. Balázs Tamás atya, egykori ménfői plébános segített kifejezni hálánkat e csodás hétért a szabadtéri gitáros szentmisén. Utána ezüstmisés áldásban részesített minket.