Hittantábor

Idén tizennegyedik alkalommal rendezte meg hittanosainak nyári táborát a győr-ménfőcsanaki Nagyboldogasszony-plébánia. A ménfői, a tényői és a sokorópátkai gyermekek közösen táboroztak június 22-26. között. Boldog Apor Vilmos élete mentén szerveződött a tábor, ahol játékos feladatok mellett ismerkedtek meg a vértanú püspök életének mindennapjaival és jelesebb eseményeivel.

Hétfőn Ménfőn találkoztak a gyermekek, több mint negyvenen. Az érdekes feladatok mellett kézműves foglalkozáson sok-sok kézzelfogható emlék is készült. Kedden a hűvösebb idő sem szegte kedvét a gyermekeknek. Tényőn egy Apor-zarándoklaton vettek részt, ami a hol szemerkélő, hol áztató eső mellett igazi áldozat volt szervezők és résztvevők részéről. A szülők által készített gulyás és lángos csillapította az „ázott verebek” éhségét és adott mindenkinek annyi energiát, hogy folytathassa a tábori életet. Szerdán Győrbe kirándult a csapat. Reggel egy kisvonat vitte be gyermekeket a városba. Útközben dolgozni igyekvő emberek tucatjainak arcára csalt mosolyt, sőt nevetést a vidám társaság. Az Apor-kiállítás mellett megnézhették a győri bazilikát, a szemináriumot és a görög katolikus (rác) templomot is. Csütörtökön Sokorópátkán játékos vetélkedővel, akadályversennyel és számháborúval telt el a nap. Külön érdekesség volt, hogy a számháború ezúttal nem számokkal, hanem a kisebbek kedvéért formákkal jelölt „számlapok” segítségével zajlott. Pénteken egy térképes vetélkedő keretében járták be a csapatok Ménfő egy részét: a TeBiKe sajtüzemet, az evangélikus közösségi házban látható Kezek Keresztútját, a templomkertet és a Világosvárat érintette az útvonal. A Világosvárhoz vezető utat sok csapat elvétette, de a délutáni élménybeszámolókból úgy tűnt, ez a rövid eltévedés volt az egyik legemlékezetesebb esemény. Délután egy gyors számháborút is kellett tartani, hogy az előző nap döntetlen eredményét feledtessék a csapatok. Ezt követően mindenki befejezte megkezdett kézműves alkotásait. A táborzáró mise után közkívánatra lángos-sütéssel zártuk a hetet.

Az öt nap alatt ismét valóssággá vált Apor püspök jelmondata: „A kereszt erősíti a gyengét és szelídíti az erőset.” Lélekben megerősödve és talán kisebb-nagyobb hibáikat megszelídítve tértek haza a gyerekek. Külön köszönet illeti a hitoktatók mellett azokat a fiatalokat, szülőket, akik szabadidejüket föláldozva vagy munka mellett aktívan segítették a tábort: vetélkedőt szerveztek, csapatot vezettek, mosogattak, ételt hoztak, főztek, sütöttek. Isten fizesse meg szolgálatukat!

A sokorópátkai buszon találkoztunk egy idős bácsival, az ő gondolatai zárják ezt a tábori beszámolót: „Jó, hogy van ez a tábor, talán istenfélő felnőttek lesznek ezekből a gyermekekből!”

Sütheő László