Jubileumi szentmise

2019. augusztus 17-én szombaton Dr. Veres András győri megyéspüspök jubileumi hálaadó szentmisét mutatott be Győr-Ménfőcsanakon, a ménfői Nagyboldogasszony-templomban, melyet hetven évvel ezelőtt szenteltek fel.

,,A málnából lett csoda” – Még ma is gyakran használjuk ezt a kifejezést, hiszen 1948-ban elképzelhetetlen volt az, hogy valahol templom épülhessen. Azonban tudjuk, ha az emberek összefognak, bármire képesek. Nem csak katolikusok, hanem az evangélikusok is segítettek a munkálatokban. Ménfő málnatermő vidék volt, a helyiek bevétele ebből származott. Különös érzést kelthet bennünk az a tény, hogy a málna Boldogasszony csipkéje néven is ismert, templomunk védőszentje pedig Nagyboldogasszony. Mintha az emberek egy óriási csipkét készítettek volna Máriának, és fiának Jézusnak tiszteletből. A templomban az első szentmisét még a felszentelés előtt, 1948-ban Szenteste tartották. A szentély pedig egy istálló tégláiból készült, így mondhatjuk, hogy a Szent Család már ekkor beköltözött a templomba.

Püspök atya prédikációjában kiemelte azt, hogy minden falu és város számára van egy épület, ami kiemelkedően fontos. Ez pedig nem más, mint a templom. Imádkozni ugyan mindenhol lehet, sokan kialakítanak egy-egy imahelyet otthonukban is, azonban mégis kell egy hely, ahol az egész közösség egyszerre, és egy helyen tud találkozni Jézussal.  Lehet akármilyen szerény, régi vagy új. Azonban, ha tiszta és rendezett, akkor biztosak lehetünk abban, hogy azon a helyen hívő emberek laknak.

A szentmise után a Szent Korona emlékmű megáldására került sor, majd testvéreink a templomkertben kötetlenül, jó hangulatban folytathatták az estét.

Szeretnénk kifejezni köszönetünket Bartók Ferenc OSB atyának, a csanaki Szent Kereszt-templom plébánosának, Bognár István egykori plébánosunknak,  Percze Sándor ménfőcsanaki evangélikus lelkésznek, Szabó Jenő területi képviselőnek, és Somogyi Tivadarnak, Győr alpolgármesterének, hogy megtiszteltek minket jelenlétükkel! Köszönjük mindazoknak, akik hozzájárultak e nap lebonyolításához!